רישיון עסק למטבח תעשייתי ומוסדי

רישיון עסק למטבח תעשייתי ומוסדי הוא רכיב חיוני להבטחת תקינות ובטיחות במקומות שבהם נדרשת הכנת אוכל בקנה מידה גדול. מטבחים אלו משרתים מגוון רחב של ארגונים כגון בתי חולים, בתי ספר, מסעדות גדולות, ומוסדות ציבוריים אחרים, ולכן חייבים לעמוד בסטנדרטים גבוהים של היגיינה ובטיחות. הרישיון מבטיח שהמטבחים עומדים בכל דרישות הרגולציה החלים, כולל ניקיון, טיפול במזון, וניהול פסולת. התהליך כולל בדיקת התקנות הסביבתיות, בדיקות בטיחות, ואישורים מרשויות הבריאות המקומיות. בנוסף, יש לקיים ביקורות תקופתיות כדי לוודא עמידה רציפה בתקנים אלו. במקרה של תקלות או חריגות, המטבח עלול להיחשף לסנקציות ואף לסגירה זמנית עד לתיקון הבעיות.

מס' סידורי של בית העסק ע"פ טבלת צו רישוי עסקים עדכנית: 4.2
משוייך לקבוצה מס': קבוצה 4 – מזון

 

תיאור העסק הטעון רישוי:

הפתגם "סוף מעשה במחשבה תחילה" מדוייק ורלוונטי מאד בפרט כשניצבים בפני פתיחת עסק חדש, שכן תכנון לקוי או שגוי עלול לעלות ביוקר. על אחת כמה וכמה נכונה האמרה של חז"ל כשמתכננים מטבח מוסדי מפני שהקמתו של מטבח שכזה הינה מלאכה מורכבת שבין השאר דורשת אישורים מרשויות שונות – ואי מתן תשומת לב מלאה לכל פרט ופרט בשלב התכנון יגבה מחיר יקר בשלב הביצוע ועלול אף לסכל את האפשרות להקים עסק פעיל ומשגשג.
על פי החוק אגב, מטבח מוסדי מוגדר כמקום שבו מתבצעות פעולות הכנת מזון על מנת להגישו לציבור הרחב. מטבח שכזה עשוי להיות מטבח תעשייתי, כלומר כזה המתאפיין בהיקפי פעילות נרחבים מאוד, או מצומצם יחסית (למשל בפאב צנוע) אולם גם כשמדובר במטבח קטן עדיין הוא מוסדי וחייב בהיתרים מתאימים.

  • הפרטים בנוגע להליך הרישוי עבור מטבח מוסדי משתנים בהתאם לפעילותו, על מנת לקבל מידע על גורמי הרישוי בהם כל מטבח מסוג זה מחויב אליהם יש לפנות אל טבלת הרישוי בסעיף 4.6 ולבדוק לאיזה מטבח משתייך בית העסק שלכם.


למה חשוב לשכור את שירותיה של חברה בתחום הרישוי ולא "רק" אדריכל?

אדריכל עשוי להיות מצויד בניסיון מסוים לגבי תכנון מטבחים מוסדיים אולם עדיין אין באמתחתו את הבקיאות המעמיקה בכל הקשור לרישוי מטבחים שכאלה. גם האדריכל המוכשר ביותר, שיתכנן את המטבח הפונקציונלי ביותר (לרוב כחלק מכל העסק בכללותו, ובהחלט ייתכן כי הוא יתכנן עסק רב רושם במיוחד), עדיין עלול ליפול במהמורות שונות של חוק רישוי עסקים, מה גם שבכל הנוגע למטבחים תעשייתיים / מוסדיים החוק מותיר לא מעט מקום לפרשנות, ועל כן לאנשי מקצוע בתחום ישנו יתרון גדול בדרך לקבלת האישורים.

בנוסף יש לדעת כי דרישות החוק משתנות בהתאם למטרת הקמתו של המטבח המוסדי, וכי ישנם הבדלים בין מטבח שמספק מזון לחדר אוכל של מפעל גדול לבין מטבח של מסעדה, בין שני אלה לבין מטבח של חברת קייטרינג, ובין כל הנ"ל למטבח תעשייתי של פאב או בית קפה. בקיצור, על מנת שהמטבח יקבל את ההיתרים הנדרשים לפעילותו ישנו צורך בהתמחות בתחום רישוי העסקים וכן בידע נרחב במיוחד בכל הנוגע לרישוי מטבחים תעשייתיים.


תכנון תברואתי נאות שצריך לקחת בחשבון בתהליך רישיון עסק למטבח תעשייתי ומוסדי

דגש מיוחד בעת תכנון מטבח מוסדי יש לשים על הפן התברואתי, הן בשל ההקפדה של הרשויות השונות על נושא זה, הן בשל העובדה שמטבח שלא מוקדשת בו תשומת לב רבה לנושא התברואה לא יזכה ברישיון העסק המיוחל והן בשל הסיבה הפשוטה שמי שמפעיל מטבח מוסדי מן הסתם לא רוצה לסכן את בריאות הציבור.

בין השאר יש להקפיד ולהפריד בין מזון מבושל לבין מזון גולמי, לוודא כי פריטי הציוד הנמצאים במטבח ושבאים במגע עם מיני מזון שונים אינם מכילים קדמיום, עופרת או נחושת (או חומרים רעילים אחרים) וישנן עוד מגבלות לגבי ציוד המטבח.

בטיחות בתהליך רישיון עסק למטבח תעשייתי ומוסדי

נושאים נוספים הנבחנים תוך כדי תהליך הרישוי נוגעים לבטיחות, שהרי מטבח מוסדי מטבעו הוא מקום בו ישנה אש גלויה, שמן ועוד מרכיבים שעלולים לגרום לנזק אם מתנהלים איתם באופן לא זהיר.
הרשות הארצית לכבאות והצלה היא זו שבוחנת את המטבחים המוסדיים מבחינתם עמידתם בתקנים הרלוונטיים לתכנון ולציוד המיועד לאיתור אש וכיבויה ומאשרת אותם, ובנוסף בחלק מהמקרים נדרש גם אישור של המשרד להגנת הסביבה.


דרישות רישיון עסק למטבח תעשייתי ומוסדי לדוגמה ממטבח של חברת קייטרינג

החוק בפני מטבח מוסדי של חברת קייטרינג דרישות רבות, וביניהן, לדוגמה:
* ריצוף שלם ללא מרווחים, שקעים או חיפויים
* הקירות החיצוניים חייבים להיות מורכבים מלבנים או מבטון
* הצנרת חייבת להיות חבויה
* על התאורה להיות חזקה דיה, וכן מוגנת מפני נזקים שונים
* יש לאטום ולרשת את הדלתות ואת החלונות
* יש להצטייד בבורות הפרדת שומן (על מנת שהשומנים לא יגיעו אל הביוב ויסתמו אותו).


שאלות ותשובות נפוצות על רישיון עסק למטבח תעשייתי ומוסדי

  1. מהו רישיון עסק למטבח תעשייתי ומוסדי ולמה הוא נדרש?
    רישיון עסק למטבח תעשייתי ומוסדי הוא אישור חובה שניתן על ידי הרשות המקומית, במטרה להבטיח שהמטבח עומד בדרישות תברואה, בטיחות, איכות סביבתית ובריאות הציבור, בהתאם לחוק רישוי עסקים.
  2. אילו סוגי מטבחים נדרשים לרישיון מסוג זה?
    מטבחים המשמשים להכנת מזון בכמות גדולה, כגון קייטרינג, מוסדות חינוך, בתי חולים, אולמות אירועים, בתי אבות, מפעלים ומטבחים צבאיים, נדרשים לרישיון עסק ייעודי.
  3. האם מטבח מוסדי שמשרת רק מוסד סגור מחויב ברישיון עסק?
    כן. גם אם המטבח אינו פתוח לציבור, אך עוסק בהכנת מזון לקבוצה גדולה – עליו להחזיק ברישיון עסק בתוקף.
  4. מהם השלבים לקבלת רישיון עסק למטבח תעשייתי ומוסדי?
    התהליך כולל פתיחת תיק רישוי, הגשת טופס בקשה, הכנת תכניות הנדסיות, קבלת אישורים מגורמים מאשרים (משרד הבריאות, כיבוי אש, הגנת הסביבה ועוד), ובסיום – קבלת הרישיון.
  5. אילו מסמכים יש להגיש כחלק מהבקשה לרישיון?
    טופס בקשה לרישיון עסק, תכנית אדריכלית ופרטית מטבח, אישור בעלות על הנכס או חוזה שכירות, תעודת רישום של העסק, ואישורים מקצועיים נדרשים.
  6. האם נדרש אישור משרד הבריאות למטבח תעשייתי?
    בהחלט. משרד הבריאות בודק את עמידת המטבח בדרישות תברואה, תהליכי עבודה, שמירה על שרשרת קירור, תנאי אחסון ועוד, והוא מהווה גורם מאשר מרכזי בתהליך הרישוי.
  7. מהם הקריטריונים התברואתיים להקמת מטבח תעשייתי או מוסדי?
    המטבח חייב להיות מתוכנן לפי עקרונות תברואה נאותה, כולל הפרדת אזורי עבודה, אוורור, מתקני שטיפה, רצפות וניקוזים מתאימים, ותנאי תחזוקה תקניים.
  8. האם יש דרישות ייחודיות לכיבוי אש במטבח מוסדי?
    כן. נדרש להציג אישור כיבוי אש הכולל מערכת כיבוי אוטומטית במנדפים, מטפים מתאימים, תאורת חירום, ותכנית פינוי בשעת חירום.
  9. כמה זמן לוקח להוציא רישיון עסק למטבח תעשייתי ומוסדי?
    התהליך יכול להימשך בין שלושה לשישה חודשים, תלוי במורכבות המטבח, מוכנות המסמכים, וקצב תגובת הגורמים המאשרים.
  10. האם ניתן להפעיל את המטבח לפני קבלת רישיון?
    לא. אסור להפעיל מטבח תעשייתי או מוסדי לפני קבלת רישיון או לפחות היתר זמני בתוקף. פעולה ללא רישיון נחשבת לעבירה על החוק.
  11. מהו היתר זמני וכיצד ניתן לקבלו?
    היתר זמני הוא רישיון זמני להפעלת העסק לתקופה מוגבלת (לרוב עד חצי שנה), והוא ניתן כאשר מולאו רוב הדרישות אך חסרים אישורים בודדים. יש להגיש בקשה נפרדת לצורך זה.
  12. מה העלויות הצפויות בתהליך הרישוי?
    העלות משתנה לפי גודל המטבח והמיקום, וכוללת אגרת רישוי שנתית, תשלום לאנשי מקצוע (אדריכל, יועץ תברואה, יועץ בטיחות), והוצאות על התקנות ואישורים.
  13. האם ניתן לחדש רישיון עסק אוטומטית כל שנה?
    החידוש אינו אוטומטי – יש להגיש בקשה לחידוש ולעמוד בביקורות תקופתיות, כולל הצגת אישורים עדכניים לפי דרישת הרשות המקומית.
  14. מהם הסיכונים בהפעלת מטבח מוסדי ללא רישיון?
    הפעלת מטבח ללא רישיון עלולה להוביל לקנסות גבוהים, צווי סגירה מיידיים, שלילת רישיונות נלווים (כגון תברואה) ואף הליכים פליליים.
  15. למי ניתן לפנות לקבלת סיוע בהוצאת רישיון עסק למטבח תעשייתי ומוסדי?
    ניתן לפנות למחלקת רישוי עסקים ברשות המקומית או להתייעץ עם יועץ רישוי מוסמך, אדריכל תברואן או מומחה לתכנון מטבחים מוסדיים.

לשיתוף המאמר
לשיחת ייעוץ מקצועית בחינם בה נבין את הצרכים שלכם באופן מדויק שלחו הודעה:
לפנייה בוואטסאפ
לפנייה
בוואטסאפ
טופס
יצירת קשר
לחצו
להתקשר