מס' סידורי של בית העסק ע"פ טבלת צו רישוי עסקים עדכנית: 8.4 א, 8.4 ד
משויך לקבוצה מס': קבוצה 8 – רכב ותעבורה
חברות הסעות מסיעות מדי יום עשרות ואף מאות אנשים. האחריות המוטלת עליהם היא אחריות כבדה למדי, כבישי ארצנו ידועים כשדות קטל לא פעם ועל הנהג המוביל אנשים או ילדים אל העבודה, אל בית הספר או אפילו לטיול לנהוג באחריות ובמקצועיות.
על מנת להשליט סדר ולפקח על הנעשה בחברות ההסעות בחר החוק להטיל חובת רישוי עסקים לכל תחום ההסעים. על כל חברה הפועלת בשירות ציבורי עסקי ומובילה אנשים ברכביה להצטייד בתעודת רישיון עסק לחברת הסעות בתוקף. מלבד זאת מחייב החוק לא רק את החברה ברישוי אלא גם את "המקום המשמש לניהול העסק ולשליטה בו", כך לשון החוק.
תהליך קבלת רישיון עסק:
קבלת רשיון עסק עבור חברת הסעות או תחנת מוניות:
- פנייה אל אגף הרישוי של הרשות המקומית שבשטחה ממוקם העסק וקביעת פגישה. בפגישה זו תקבלו מידע לגבי המשך התהליך ובפרט לגבי גורמי הרישוי הרלוונטיים עבור העסק שלכם – וזאת ע”י הגשת בקשה לקבלת מידע מקדמי.
- פנייה אל גורמי הרישוי הרלוונטיים, והם:
גורמי רישוי (מעודכן לצו הרישוי 2013):
משרד העבודה – אין.
איכות הסביבה – הסעות – חובה
משטרה – הסעות – חובה. מוניות – חובה.
גורם חיקוק אחר: צו הפיקוח על מצרכים ושירותים (הסעה מיוחדת והשכרת רכב) 1985. מוניות – פקודת התעבורה.
פרסום מפרט אחיד: אין
תוקף הרשיון (ע”פ שנים): משתנה.
- הכנת תוכנית עסק בהתאם לדרישות גורמי הרישוי השונים והנחיות אגף הרישוי של הרשות המקומית. על מנת למנוע עיכובים מיותרים, מומלץ להכין תוכנית זו בעזרת אנשי מקצוע.
- במידה וכל גורמי הרישוי מאשרים את הבקשה לרישיון עסק – על סמך בחינת התוכנית הנ”ל וביקורת במקום העסק עצמו – תקבלו את הרישיון. במידה ותהיה התנגדות כלשהי על סמך ליקוי בהגשת החומרים הרלוונטיים לרישוי תקבלו על כך הודעה מסודרת ותיאלצו להגישם שנית.
חיקוק נוסף בנוגע לחברת הסעות
מלבד שני הגורמים שציינו לעיל יהיה על חברת ההסעות לעמוד בתקנים של חיקוק נוסף והוא צו הפיקוח על מצרכים ושירותים (הסעת סיור, הסעה מיוחדת והשכרת רכב), התשמ”א, 1985. במסמך זה מפורטים תנאים ותקנות הנוגעים להתנהלות הנהג ברכב ולניהול רכב הסעות וחברת הסעות. בין היתר מתייחס המסמך לנקודות רלוונטיות אלו:
רישיון עסק לחברת הסעות יינתן רק למי שיוכיח כי הוא תאגיד רשום, לרשותו משרד מתאים למתן שירותים מסוג זה, הוא מעסיק מנהל מקצועי בעל רישיון לפיקוח הסעות, לרשותו מספר כלי רכב, ברשותו ביטוח המניח את הדעת ועוד.
מידע נוסף בנוגע לרישיון עסק עבור תחנת מוניות
חוק רישוי עסקים נוגע למוניות בדיוק כמו לחברות הסעות למיניהם. גם המוניות הפועלות כל היום, עשרים וארבע שעות ביממה, בכבישי ארצנו נדרשות לקבל רישיון עסק על מנת להפעיל מונה. המוניות מחוייבות על פי חוק להיות חלק מחברה מסויימת (גם אם יש ברשות חברה זו מונית אחת בלבד).
רישיון העסק נוגע לא רק לרישוי המוניות וכלי הרכב עצמם אלא גם למבנה בו פועלת חברת המוניות. הגורם המאשר אליו צריך בעל העסק לפנות בראש ובראשונה הוא משטרת ישראל. שלא כמו בחברת הסעות הנדרשת גם לאיכות הסביבה ולמשרד העבודה.
מהי פקודת התעבורה?
מוניות נדרשות לא רק להליך רישיון לתחנת מוניות אלא גם לפקודת התעבורה אליה הם כפופים. לא ניתן יהיה לקבל רישיון או לחדש רישיון מבלי לעמוד בדרישות שני הגופים, המחלקה לרישוי עסקים ברשות המקומית ופקודת התעבורה על כל דרישותיה ע”פ חוק.
רוצים לחסוך זמן יקר ולהימנע מעיכובים מיותרים? צרו קשר עם אנשי המקצוע המנוסים של “אביב ברישוי” – ואנחנו נעבור יחד אתכם את התהליך של קבלת רישיון העסק ונבטיח כי הוא יינתן לכם במהירות וללא תקלות.
שאלות ותשובות נפוצות על רישיון עסק לחברת הסעות
מהו רישיון עסק לחברת הסעות ולמה הוא נדרש?
רישיון עסק לחברת הסעות הוא אישור חוקי שניתן על ידי הרשות המקומית, ונועד לוודא שהחברה פועלת לפי חוק רישוי עסקים ותוך שמירה על בטיחות, תברואה ותקנות התחבורה הציבורית.אילו סוגי חברות הסעה נדרשות להוציא רישיון עסק?
כל חברה המפעילה שירותי הסעות – בין אם מדובר בהסעות תלמידים, עובדים, תיירים או הסעות פרטיות – נדרשת להוציא רישיון עסק לחברת הסעות.האם בנוסף לרישיון עסק יש צורך ברישיון הפעלה של משרד התחבורה?
כן. לצורך הפעלת קווי הסעה יש להחזיק גם ברישיון קבוע ממשרד התחבורה, הניתן בנפרד מרישיון העסק.מהם התנאים הבסיסיים לקבלת רישיון עסק לחברת הסעות?
נדרשת תכנית אדריכלית של המקום, אישורים מכיבוי אש, אישור תברואה, חוות דעת בטיחות, אישור משרד התחבורה, ובמידת הצורך גם אישור המשרד להגנת הסביבה.האם נדרש שטח חניה מוסדר לאוטובוסים או מיניבוסים?
כן. הרשות המקומית תדרוש הוכחה לקיומו של שטח חניה תקני לכלי הרכב של החברה, בהתאם להיקף הפעילות וגודל הצי.האם ניתן להפעיל משרד לחברת הסעות ללא מגרש חניה במקום?
רק אם החניה מתבצעת במקום אחר שמאושר לכך, ויש להציג חוזה שכירות או אישור שימוש חניה מוסדר כחלק מהליך הרישוי.האם יש דרישות מיוחדות מבחינת בטיחות?
בהחלט. נדרש לנהל יומן תחזוקה לכלי הרכב, לבצע בדיקות שוטפות, להעסיק נהגים בעלי רישיון מתאים, ולתעד נהלים למקרי חירום.כמה זמן נמשך תהליך קבלת רישיון העסק?
לרוב בין 2 ל-5 חודשים, בהתאם להשלמת המסמכים, מורכבות הפעילות העסקית ותגובת הגורמים המאשרים.האם נדרש רישיון עסק לפעילות הסעה שפועלת מהבית בלבד?
כן. גם אם החברה מפעילה רק צי רכבים ואין לה משרד פתוח לקהל – היא מחויבת ברישיון עסק, בכפוף לייעוד הקרקע.מהם המסמכים הנדרשים להגשת הבקשה לרישיון?
טופס בקשה, תכנית של העסק, תעודת התאגדות או עוסק מורשה, רישיון כלי רכב, אישורי חניה, אישור כיבוי אש, אישור משרד התחבורה ועוד לפי הצורך.האם ניתן לקבל רישיון זמני עד לקבלת כלל האישורים?
כן. רשות הרישוי רשאית להנפיק רישיון זמני אם מולאו מרבית הדרישות והוגשה תכנית השלמה ברורה ומוסכמת.האם יש חובת התקנת מערכות בטיחות ברכבי ההסעות?
בהתאם להנחיות משרד התחבורה – כן. יש לכלול מערכות בטיחות אקטיביות ופסיביות, במיוחד כאשר מדובר בהסעת תלמידים או אוכלוסיות מיוחדות.מהן הסנקציות על פעילות ללא רישיון עסק לחברת הסעות?
העסק חשוף לקנסות, צווי סגירה, שלילת רישוי מול משרד התחבורה, ואף הליכים משפטיים פליליים נגד בעל העסק.האם רישיון העסק ניתן להעברה במקרה של מכירת החברה?
לא. רישיון עסק אישי ונקשר לבעל הרישיון. במקרה של שינוי בעלות יש לפתוח תיק חדש ולהגיש בקשה חדשה.למי ניתן לפנות לליווי מקצועי בתהליך קבלת הרישיון?
ניתן לפנות למחלקת רישוי עסקים בעירייה, ולהיעזר ביועץ רישוי מקצועי, אדריכל או עורך דין העוסקים בתחום התחבורה והרגולציה העסקית.