מי בוחן את התכנון של מפעלים לייצור מזון?
משרד הבריאות.
מפעלי מזון זקוקים גם לרישיון עסק וגם לרישיון יצרן. את רישיון העסק מספקת הרשות המקומית, לאחר קבלת חוות דעת ממספר גורמי רישוי ובראשם משרד הבריאות. את רישיון היצרן מנפיק משרד הבריאות עצמו לאחר בדיקה יסודית של תוכניות המפעל.
אילו מסמכים מוגשים למשרד הבריאות על-מנת לקבל רישיון יצרן?
יש להגיש תרשימים הנדסיים של הסביבה ושל המפעל עצמו. תרשים הסביבה הוא בקנה מידה של 1 ל-2,5000, תרשים המגרש הוא בקנה מידה של 1 ל-250 ותוכניות המפעל הן בקנה מידה של 1 ל-100 ו-1 ל-50.
כמו כן יש להגיש נספח ייצור ובו תשובות מפורטות לשאלות רבות ובהן מהי תפוקת המפעל הצפויה, מהי כמות חומרי הגלם וחומרי האריזה, כיצד מתוכנן להתבצע האחסון, כמה עובדים יעבדו בכל רגע נתון, מהם הצמתים המרכזיים לאורך תהליך הייצור שמתאפיינים ברמת סיכון גבוהה, כיצד תתבצע הבקרה על-מנת למנוע ליקויים, ועוד.
מהן התקנות לגבי המבנה עצמו?
ישנה שורה ארוכה של תקנות הנוגעות למבנה מפעל המזון. ביניהן:
* דרכי גישה מבטון או אספלט
* קירות חיצוניים קשיחים
* רצפה שלמה ובעלת שיפועים כך שלא יצטברו מים
* אטום לחלוטין בפני כניסת בעלי כנף, מכרסמים וחרקים
מהן התקנות לגבי פנים המפעל?
באופן טבעי ישנן תקנות רבות גם לגבי פנים המפעל ולגבי תכנון הייצור. ביניהן:
* קירות פנימיים בגובה של 2.75 מ' ומעלה עם ציפוי בגובה של לפחות 180 ס"מ
* הפרדה מלאה בין חומרי גלם לבין תוצרת מוכנה
* הפרדה מלאה בין מזון לבין פסולת מכל סוג
* הפרדה מלאה בין מוצרים לפני טיפול תרמי לבין מוצרים לאחר טיפול שכזה
* כיורים לרחיצת הידיים יותקנו הן בחדרי השירותים, הן בחדר האוכל ובמידת הצורך גם באולמות הייצור
* יוקצה שטח לטובת אחסון חומרי גלם, שטח לאחסון חומרי אריזה ושטח לאחסון חומרי עזר
* חל איסור לעשן, לאכול ולשתות – פרט לפינות עישון ייעודיות לכך
מומלץ לתכנן את המפעל ולעבור את הליך הרישוי בעזרת מומחים מנוסים בתחום, על מנת להימנע מטעויות שעלולות לעכב את התהליך.