שנת הקורונה שחלפה מעלינו, כשאותותיה עדיין כאן, הותירה את המשק הישראלי במצב שדורש שיקום והבראה. הרבה בעלי עסקים כיום עושים כל מאמץ להשתקם ולחזור לנורמאליות ולהתניע מחדש את גלגלי העסק. עסקים וותיקים רבים פשוט 'המציאו את עצמם מחדש' ושינו את אופי ההתנהלות שלהם, בהתאם להגבלות החדשות שהכתיבה התקופה, כך הצליחו לשרוד ולהמשיך לפעול במתכונת אחרת מותאמת למצב. כמובן שמשבר הקורונה גם הוביל לסגירת עסקים רבים שלא עמדו במשבר ולא יכלו להשתקם ממנו.
רישוי עסקים מוקפד, בצד גמישות
בעקבות משבר הקורונה, הרבה משרדי ממשלה ונותני שירות ככלל עברו לעולמות הדיגיטל והתייעלו משמעותית במערכי השירות ללקוח. הליכים שבעבר היוו ביורוקרטיה צרופה הפכו להליכים נוחים באמצעות האינטרנט, למשל מערכת הביטוח הלאומי שנאלצה פתאום לטפל בעשרות אלפי מובטלים ללא קבלת קהל, ופשוט הפכה את האונליין ל'ראש החץ' השירותי שלה, שתיפקד בצורה מעולה. כך גם בתחום של רישוי עסקים: שנת הקורונה, על כל הקשיים שבאו איתה, גם הביאה התייעלות משמעותית וקיצור הליכים.
כך, למשל, המדינה נתנה מראש לעסקים מסוימים רישוי אוטומטי למשך שלושה חודשים וגם לחצי שנה קדימה, המדינה אפשרה להגיש 'תיק עסק' מרוכז לקראת בקשה לרישוי עסק באמצעות מערכות האונליין, גילתה גמישות כלפי עסקים שנאלצו לשנות פעילותם בשל הקורונה, נתנה רישוי לעסקים על סמך הצהרתם שהם עומדים בתנאי 'התו הסגול', ועוד.
מחויבים לתקנות הקורונה גם כיום
היום, כשמשבר הקורונה כבר מאחורינו, עדיין יש עסקים שמחויבים לתקנות הקורונה מתוך משנה זהירות. הרי חלק מהן:
- הגשת תצהיר כי העסק אכן עונה על נהלי 'הו הסגול' במלואם.
- שמירה על כמות מוגבלת של לקוחות באותו המתחם (בהתאם לגודל העסק, למבנה שלו וכיוצ"ב).
- כניסת לקוחות לעסק רק עם חבישת מסיכה.
- הקפדה על עמדות אלכו ג'ל.
- מעבר משירות סועדים למשלוחים, או באיסוף עצמי של הלקוחות.
- הקצאת מקומות ישיבה חיצוניים לעסק, באם ניתן.
- תנאי חיטוי היגיינה מוקפדים, הרבה מעבר לדרישות שבשגרה.
שאלות ותשובות נפוצות – הכל על רישוי בשנת הקורונה
כיצד השפיעה מגפת הקורונה על תחום רישוי העסקים?
המגפה הובילה לעיכובים בהליכי הרישוי, שינויים במדיניות האכיפה, הרחבת שימוש במסלולים מקוונים ומתן הקלות לעסקים קטנים שנפגעו כלכלית. הכל על רישוי בשנת הקורונה התנהל תחת מדיניות הסתגלות דינמית למציאות המשתנה.האם היו הקלות בתנאים לקבלת רישיון עסק?
כן. חלק מהרשויות אפשרו קיצור הליכים, מתן רישיונות זמניים באישור חלקי של גורמים מאשרים, והשהיית חידוש רישיונות לעסקים שהיו סגורים בשל ההנחיות.האם נדרש היה להגיש בקשה מיוחדת עקב עיכובים או סגרים?
כן. עסקים שנפגעו נדרשו להגיש בקשות ייחודיות להארכת תוקף הרישיון או דחיית מועדים, בהתאם להנחיות המקומיות.מה השתנה בהליכי הפיקוח והאכיפה בתקופה זו?
במהלך הסגרים, הפיקוח היה חלקי, אך עם החזרה לפעילות, האכיפה חודשה בהדרגה, תוך דגש על עסקים שפעלו בניגוד להנחיות משרד הבריאות.כיצד פעלה מערכת הרישוי המקוונת בתקופת הקורונה?
מערכת הרישוי הדיגיטלית הפכה לכלי המרכזי בתהליך – ניתן היה להגיש בקשות, להעלות מסמכים ולקבל עדכונים אונליין. הכל על רישוי בשנת הקורונה עבר מהליכים פרונטליים לדיגיטליים כמעט לחלוטין.האם הורחבו סמכויות הרשויות המקומיות בתקופה זו?
כן. הרשויות קיבלו סמכויות ליישם מדיניות גמישה של דחיית תשלומים, הענקת הקלות, ולעיתים אף סיוע מימוני לעסקים מקומיים.מהי המשמעות של רישיון עסק זמני בשנת הקורונה?
רישיון זמני היה פתרון נפוץ בתקופה זו, כאשר לא ניתן היה לקיים את כל הביקורות הנדרשות. הוא איפשר לעסק לפעול באופן חוקי עד לחידוש המלא של הבדיקות.האם עסק חדש יכול היה להתחיל תהליך רישוי בשנת הקורונה?
בוודאי. עסקים חדשים יכלו להגיש בקשות, בעיקר דרך המערכת המקוונת. בחלק מהמקרים הוקלו הדרישות התברואתיות לצורך התחלה מיידית של פעילות.כיצד טופלו נושאים כמו הנגשה ובטיחות בתקופה זו?
הדרישות הבסיסיות נשמרו, אך לעיתים נדחו לוחות זמנים ליישום או התקבלו פתרונות זמניים, מתוך הבנה למצב הכלכלי והמבצעי.האם תקופת הקורונה יצרה שינויים רגולטוריים קבועים?
בחלק מהמקרים – כן. הכל על רישוי בשנת הקורונה כלל תובנות שהובילו לרפורמות, כמו הרחבת שירותים מקוונים ושיפור ממשקי עבודה מול עסקים.האם הייתה תמיכה ממשלתית בהליכי הרישוי?
כן. משרדי ממשלה שונים פעלו להנחות רשויות להקל על בעלי עסקים, כולל הנחיות כלליות לאי נקיטת סנקציות בתקופת הסגרים.כיצד נערכו הגורמים המאשרים לעבוד בשגרה כזו?
רבים מהם עברו לעבודה מרחוק, וביצעו חלק מהביקורות בעזרת הצהרות, תיעוד מצולם או דגימות נשלחות – במקום ביקור פיזי.האם ההשפעות של הקורונה עדיין ניכרות בתחום הרישוי?
בוודאי. גם כיום, רבים מהשינויים שנכנסו בתקופה זו נשארו בעינם, כולל תיעדוף לרישוי מקוון, מתן אישורים זמניים, והרחבת שיתוף הפעולה בין גורמים רגולטוריים.כיצד ניתן לבדוק אם עסק פועל ברישיון תקף שניתן בתקופת הקורונה?
ניתן לבצע בדיקה מול מחלקת רישוי העסקים ברשות המקומית או דרך מערכות מקוונות המציגות סטטוס רישוי מעודכן לכל עסק.האם עסקים שנפתחו ללא רישיון בזמן הקורונה קיבלו התייחסות מיוחדת?
במקרים רבים כן. הרשויות גילו גמישות אך דרשו מהעסקים להסדיר את רישוי הפעילות לאחר החזרה לשגרה – לעיתים תוך מתן תקופת חסד מסוימת.
לסיכום, מומלץ לשכור שירותי חברה שמתמחה ברישוי עסקים, להעביר אליה את 'המושכות', שתדע לרכז את המומחים הרלבנטיים (יועץ בטיחות, יועץ נגישות וכו') ושתגיש את 'תיק העסק' ואת הבקשה לרישוי עסק באופן מאורגן, כך שרישוי העסק יינתן בפועל ביעילות ובזריזות מקסימליים.