תקנות משרד הבריאות לרישוי עסקים מטרתן לוודא שהעסקים מפעילים סטנדרטים גבוהים של בריאות והיגיינה. עסקים חייבים לעמוד בדרישות התקנות החלות עליהם לפי סוג העסק ופעילותו. כוללות בדיקות סביבתיות, תנאים סניטריים, ואימון עובדים בנושאי בריאות. רישוי מחייב בדרך כלל בדיקה ואישור מטעם מפקחי משרד הבריאות, ונדרשת עמידה בתנאים אלו לקבלה ושמירה על רישיון העסק.
תקנות משרד הבריאות
התנאים הנדרשים מעסקים אלה מפורטים בתקנות רישוי עסקים (תנאי תברואה נאותים בבתי אוכל) התשמ"ג 1983 שנקבעו על ידי שר הבריאות דאז, אליעזר שוסטק.
לחץ כאן
אילו עסקים מחויבים לעמוד בתקנות?
התקנות בדבר תנאי תברואה נאותים בבתי אוכל מחייבות מזנונים, בתי קפה, מסעדות, מקומות שבהם מכינים או מוכרים מזון מהיר (פלאפל, בורקסים או פיצות למשל), אולמות אירועים ושירותי קייטרינג.
עבור כל אחד מסוגי בתי עסק אלה ישנן דרישות שונות, כשבמקרים מסוימים ייתכן מתן פטור מעמידה בחלק מהתקנות.
לקבלת ייעוץ מקצועי בתחום רישוי עסקים בפרט ובכל הנוגע לתקנות משרד הבריאות בתחום התברואה בכלל חייגו כעת,
050-8092338 ונציגינו ישמחו לעמוד לרשותכם.

שאר תקנות לגבי תקינות חדרי האוכל
אילו מאכלים מותר להכין ואילו למכור
בבית עסק המוגדר כבית קפה, לדוגמה, מותר להכין משקאות חמים, כריכים, סלטים, תבשילים וחביתות, וכן למכור משקאות קרים, ממתקים, עוגות וגלידות שנקנו מספק בעל רישיון עסק. מסעדות רשאיות להכין ולמכור ארוחות מבושלות, ואילו בפיצריות אין להחזיק וכמובן גם לא
למכור מאכלים שיש בהם בשר שמקורו מן החי (למעט נקניק, נקניקיות ושימורי דגים) – כלל החל גם על מזנונים לממכר בורקסים. בדוכני פלאפל ישנו איסור למכור בשירות עצמי.
גודל מינימלי
על פי תקנות תנאי תברואה נאותים בבתי אוכל, מטבח בבית קפה חייב להשתרע על לפחות 10מ"ר, שטחו של המחסן יהיה 6 מ"ר לכל הפחות, ואילו השטח המוקצה לחדר אוכל והשירותים גם יחד לא יקטן מ– 29 מ"ר (עבור בית קפה שמכיל עד 30 מקומות ישיבה – בתי קפה גדולים יותר מחויבים בתוספת שטח עבור כל מקום נוסף).
במסעדה גודלו של המטבח הוא 12 מ"ר ומעלה, שטחו של מחסן אסור שיקטן מ– 8 מ"ר ואילו עבור חדר האוכל וחדרי השירותים יש להקצות 35 מ"ר או יותר (ובדומה לבתי קפה, עבור מסעדות שיש בהן למעלה מ-30 מקומות ישיבה יש להוסיף עוד שטח לכל מקום ישיבה נוסף).
העובדים בבתי אוכל
חלק מהתקנות נוגעות לעובדים בבתי אוכל: כך, למשל, חובה עליהם להתייצב לעבודה כשידיהם וציפורניהם נקיות, תספורתם קצרה או שלחילופין שיערם אסוף ובכל מקרה כובע מכסה את ראשם, והם אינם סובלים מאף מחלה שעלולה להתפשט באמצעות מזון.
שאלות ותשובות נפוצות על תקנות משרד הבריאות
מהן תקנות משרד הבריאות?
תקנות משרד הבריאות הן כללים ונהלים שמטרתם להסדיר את תחומי הבריאות הציבורית, הרפואה, הבטיחות התברואתית והתנהלות גופים הפועלים בתחום הבריאות בישראל.מי כפוף לתקנות משרד הבריאות?
כלל הגופים והיחידים העוסקים בתחומי הבריאות, המזון, הקוסמטיקה, הרפואה והציבור הרחב – לרבות מוסדות רפואיים, עסקים בתחום המזון, ומפעילי שירותים לציבור.האם תקנות משרד הבריאות מחייבות חוקית?
כן. מדובר בתקנות מחייבות על פי דין. אי עמידה בהן עלולה להוביל לקנסות, סנקציות מנהליות ואף סגירת עסקים.כיצד ניתן להתעדכן בתקנות משרד הבריאות?
התקנות מתפרסמות באתר משרד הבריאות ובמאגר החקיקה הממשלתי. בנוסף, גופים מקצועיים ויועצים תברואתיים עוקבים אחר עדכונים שוטפים.האם התקנות משתנות מעת לעת?
בהחלט. תקנות משרד הבריאות משתנות בהתאם להתפתחויות מדעיות, רפואיות, טכנולוגיות ולפי צורכי הציבור והמערכת.האם יש תקנות ייחודיות לעסקי מזון?
כן. ישנן תקנות ייעודיות לעסקים בתחום המזון, הכוללות כללי ניקיון, אחסון, טיפול בחומרי גלם, הכשרת עובדים ועוד.מהן ההשלכות של הפרת תקנות משרד הבריאות בעסק מזון?
הפרת התקנות עלולה להוביל לסנקציות חמורות, לרבות סגירת העסק, שלילת רישיון, קנסות והליכים פליליים.האם תקנות משרד הבריאות חלות גם על מוסדות חינוך?
כן. מוסדות חינוך כפופים לתקנות בתחום בריאות הסביבה, איכות המזון, ניקיון, מים ושירותים רפואיים לתלמידים.האם בעלי עסקים חייבים לעבור הכשרה או הדרכה לפי התקנות?
בחלק מהמקרים כן. לדוגמה, בתחום המזון, עובדים מחויבים לעבור הדרכות בנושא בטיחות מזון ותברואה.כיצד תקנות משרד הבריאות משפיעות על רישוי עסקים?
הן מהוות חלק מדרישות הסף לקבלת רישיון עסק, במיוחד לעסקים בתחומים שמחייבים פיקוח בריאותי.האם קיימות תקנות ספציפיות לעסקים מהבית?
במקרים מסוימים, כן. גם עסקים מהבית בתחום המזון, הטיפול או הקוסמטיקה עשויים להיות כפופים לתקנות משרד הבריאות בהתאם לאופי הפעילות.מה תפקיד הפיקוח של משרד הבריאות בנוגע לתקנות?
משרד הבריאות מפעיל מערך פיקוח ובקרה, הכולל ביקורות תקופתיות, בדיקות פתע ופעולות אכיפה.האם ניתן לערער על דרישות שמקורן בתקנות משרד הבריאות?
במקרים מסוימים ניתן להגיש בקשה לבחינה חוזרת או פנייה לערכאות מנהליות, אך התקנות עצמן מחייבות כל עוד לא שונו.כיצד תקנות משרד הבריאות מתייחסות למים, אוויר וסביבה?
התקנות כוללות כללים לשמירה על איכות מים, אוויר וניקיון סביבתי – כחלק ממדיניות כוללת של שמירה על בריאות הציבור.האם התקנות חלות גם על יבואנים ויצרנים?
כן. יבואנים ויצרנים בתחומים כמו מזון, תרופות, ציוד רפואי ותוספי תזונה מחויבים לעמוד בתקנות משרד הבריאות בכל שלבי הפעילות שלהם.
סעיפים נוספים
סעיפים נוספים בתקנות תנאי תברואה נאותים בבתי אוכל מפרטים את הדרכים בהם יש לאחסן מזון(כולל הטמפרטורות הנדרשות בכל שלב), להפשרת מצרכים קפואים, להכנת מאכלים שונים(לדוגמה, יש למנוע מגע בין מזון מעובד, חלקית או סופית, לבין מזון גולמי) ולהגשתם; כללים לגבי התשתית הפיזית של בית האוכל ותחזוקתה; איסור על לינה ועישון במקום; פירוט לגבי חדרי השירותים; דרכי סילוק שפכים ואיסוף פסולת; ועוד ועוד.
אי עמידה בתקנות משרד הבריאות לעסקי מזון עלולה לגרום לפגיעה בבריאות הציבור, מלבד זאת עשוי בית העסק להיפגע קשות ואף לעמוד בפני סכנת סגירה.
זקוקים לסיוע מקצועי בתהליך? צוות המומחים שלנו ילווה אתכם לאורך כל שלבי הטיפול בתקנות משרד הבריאות ובהליכי רישוי העסקים. חייגו: 050-8092338