תקנות משרד הבריאות לרישוי עסקים מטרתן לוודא שהעסקים מפעילים סטנדרטים גבוהים של בריאות והיגיינה. עסקים חייבים לעמוד בדרישות התקנות החלות עליהם לפי סוג העסק ופעילותו. כוללות בדיקות סביבתיות, תנאים סניטריים, ואימון עובדים בנושאי בריאות. רישוי מחייב בדרך כלל בדיקה ואישור מטעם מפקחי משרד הבריאות, ונדרשת עמידה בתנאים אלו לקבלה ושמירה על רישיון העסק.
תקנות משרד הבריאות
התנאים הנדרשים מעסקים אלה מפורטים בתקנות רישוי עסקים (תנאי תברואה נאותים בבתי אוכל) התשמ"ג 1983 שנקבעו על ידי שר הבריאות דאז, אליעזר שוסטק.
לחץ כאן
אילו עסקים מחויבים לעמוד בתקנות?
התקנות בדבר תנאי תברואה נאותים בבתי אוכל מחייבות מזנונים, בתי קפה, מסעדות, מקומות שבהם מכינים או מוכרים מזון מהיר (פלאפל, בורקסים או פיצות למשל), אולמות אירועים ושירותי קייטרינג.
עבור כל אחד מסוגי בתי עסק אלה ישנן דרישות שונות, כשבמקרים מסוימים ייתכן מתן פטור מעמידה בחלק מהתקנות.
לקבלת ייעוץ מקצועי בתחום רישוי עסקים בפרט ובכל הנוגע לתקנות משרד הבריאות בתחום התברואה בכלל חייגו כעת,
050-8092338 ונציגינו ישמחו לעמוד לרשותכם.
שאר תקנות לגבי תקינות חדרי האוכל
אילו מאכלים מותר להכין ואילו למכור
בבית עסק המוגדר כבית קפה, לדוגמה, מותר להכין משקאות חמים, כריכים, סלטים, תבשילים וחביתות, וכן למכור משקאות קרים, ממתקים, עוגות וגלידות שנקנו מספק בעל רישיון עסק. מסעדות רשאיות להכין ולמכור ארוחות מבושלות, ואילו בפיצריות אין להחזיק וכמובן גם לא
למכור מאכלים שיש בהם בשר שמקורו מן החי (למעט נקניק, נקניקיות ושימורי דגים) – כלל החל גם על מזנונים לממכר בורקסים. בדוכני פלאפל ישנו איסור למכור בשירות עצמי.
גודל מינימלי
על פי תקנות תנאי תברואה נאותים בבתי אוכל, מטבח בבית קפה חייב להשתרע על לפחות 10מ"ר, שטחו של המחסן יהיה 6 מ"ר לכל הפחות, ואילו השטח המוקצה לחדר אוכל והשירותים גם יחד לא יקטן מ– 29 מ"ר (עבור בית קפה שמכיל עד 30 מקומות ישיבה – בתי קפה גדולים יותר מחויבים בתוספת שטח עבור כל מקום נוסף).
במסעדה גודלו של המטבח הוא 12 מ"ר ומעלה, שטחו של מחסן אסור שיקטן מ– 8 מ"ר ואילו עבור חדר האוכל וחדרי השירותים יש להקצות 35 מ"ר או יותר (ובדומה לבתי קפה, עבור מסעדות שיש בהן למעלה מ-30 מקומות ישיבה יש להוסיף עוד שטח לכל מקום ישיבה נוסף).
העובדים בבתי אוכל
חלק מהתקנות נוגעות לעובדים בבתי אוכל: כך, למשל, חובה עליהם להתייצב לעבודה כשידיהם וציפורניהם נקיות, תספורתם קצרה או שלחילופין שיערם אסוף ובכל מקרה כובע מכסה את ראשם, והם אינם סובלים מאף מחלה שעלולה להתפשט באמצעות מזון.
סעיפים נוספים
סעיפים נוספים בתקנות תנאי תברואה נאותים בבתי אוכל מפרטים את הדרכים בהם יש לאחסן מזון(כולל הטמפרטורות הנדרשות בכל שלב), להפשרת מצרכים קפואים, להכנת מאכלים שונים(לדוגמה, יש למנוע מגע בין מזון מעובד, חלקית או סופית, לבין מזון גולמי) ולהגשתם; כללים לגבי התשתית הפיזית של בית האוכל ותחזוקתה; איסור על לינה ועישון במקום; פירוט לגבי חדרי השירותים; דרכי סילוק שפכים ואיסוף פסולת; ועוד ועוד.
אי עמידה בתקנות משרד הבריאות לעסקי מזון עלולה לגרום לפגיעה בבריאות הציבור, מלבד זאת עשוי בית העסק להיפגע קשות ואף לעמוד בפני סכנת סגירה.
זקוקים לסיוע מקצועי בתהליך? צוות המומחים שלנו ילווה אתכם לאורך כל שלבי הטיפול בתקנות משרד הבריאות ובהליכי רישוי העסקים. חייגו: 050-8092338