על-פי צו רישוי עסקים כפי שעודכן במסגרת הרפורמה בתחום ב-2013, יחידות אירוח נכללות בקבוצה 7 – "עינוג ציבורי, נופש וספורט". פריט 7.1 ב' בצו הנ"ל מפרט את המצבים שבהם נדרשת הגשת בקשה לרישיון עסק: "השכרת יחידות אירוח למטרת נופש המלווה במתן שירותים לשוכרים, כשמספר יחידות האירוח עולה על 4". יחד עם זאת ההגדרה הנ"ל אינה חד-משמעית, משום שלא ברור מהי בעצם "יחידת אירוח".
כיצד מוגדרת "יחידת אירוח"?
לפי חוק התכנון והבנייה, יחידת אירוח היא יחידה המשמשת ללינה, נופש ואירוח, ובהתאם יש בה חדר אחד או שניים שמשמשים לשינה, חדר רחצה, חדר שירותים ובנוסף על הנ"ל לכל היותר עוד מטבחון, פינת אוכל וחדר רחצה שני. גם מבחינת משרד התיירות זהו המפרט המחייב של יחידת אירוח, כשבנוסף המשרד מגדיר 4 רמות אירוח, כשברמה A (הגבוהה ביותר) שטח היחידה הוא לכל הפחות 28 מ"ר (לחדר זוגי) ואילו ברמה D, הנמוכה ביותר, השטח המינימלי הוא 14 מ"ר.
כיצד מתייחסים בתי המשפט למונח "יחידת אירוח"?
גם בתי המשפט שנדרשים להחליט האם עסק בתחום זה חייב ברישיון לוקחים בחשבון לאו דווקא את מספר היחידות, אלא את מספר האורחים המרבי. הפסיקה המקובלת, שמהווה בדרך כלל תקדים מחייב, היא שמתחמים שבהם ניתן לארח עד 20-25 בני אדם פטורים מחובת רישיון עסק, ואילו מתחמי לינה ונופש שמיועדים למספר רב יותר של בני אדם חייבים ברישיון (גם אם מספר היחידות בהם נמוך מ-4 – למשל שתי וילות רחבות ידיים שכל אחת מיועדת ל-18 איש).
מי בודק את הבקשה לרישיון עסק ליחידת אירוח?
גורם הרישוי העיקרי לצד הרשות המקומית הוא משרד הבריאות. דגש חשוב נוסף הוא הבטיחות ובפרט אם המתחם כולל בריכה. במרבית המקרים אין צורך לקבל רישיון בנפרד לארוחות הבוקר המוגשות במתחם כחלק מהשירות לאורחים.
לכמה זמן תקף הרישיון?
רישיון עסק ליחידת אירוח תקף ל-5 שנים. עוד כדאי לדעת שעבור יחידות אירוח ניתן לקבל היתר מזורז. מומלץ להסתייע באנשי מקצוע בעלי ניסיון רב בתחום הרישוי ובפרט בכל הנוגע לרישוי מתחמי לינה, נופש ואירוח. לעוד מידע אודות רישיון עסק? מי צריך ושאלות נפוצות – היכנסו
התקשרו כעת לאביב ברישוי להנפקת רישיון עסק – 050-8092338 להצעת מחיר במייל הנכם מוזמנים ליצור איתנו קשר בטופס צור קשר ונחזור אליכם בהקדם!