בעקבות מגפת הקורונה שפרצה בישראל לפני יותר משנה, הונהגו תקנות חדשות לבעלי עסקים בישראל (ובתוך כך גם עודכנו נהלים לרישום עסק חדש ולעסק וותיק) נהלים אלה של רישוי עסקים נקבעו מצד אחד על מנת להבטיח את בריאות הציבור ומצד שני להבטיח פעילות תקינה של המשק, עד כמה שניתן במסגרת הנסיבות המורכבות של מגפה עולמית.
עיקר תקנות הקורונה לעסקים מתמקד בסוגיות כמו היגיינה והגבלות התקהלות. הגופים המוסדיים האחראים על יישום התקנות כוללים את:
- העירייה
- משרד הבריאות
- כיבוי אש
- מגן דוד אדום
- משטרת ישראל
- משרד הכלכלה
- המשרד להגנת הסביבה
הנה מספר פרמטרים חשובים במסגרת רישוי עסקים בקורונה
- הרשות המקומית אחראית על שמירת העמידה-בתקנות לעסקים ויישומן בפועל.
- כל עסק יקפיד על הוראות 'תו סגול' ויתלה על דלת העסק בכניסה גיליון חתום של נוהל התו הסגול, שיאשר שאכן העסק פועל על פי ההנחיות.
- כל עסק יתלה שלט בכניסה אליו ועליו הוראה: 'חובת עטיית מסכה בכניסה לעסק'.
- חידוש רישיון עסק (כנדרש בכל שנה) יופעל במקרים מסוימים בהליך מזורז של חידוש רישוי אוטומטי למספר חודשים קדימה, ללא צורך בהגשת טפסים מחדש, ללא צורך בתשלום אגרת חידוש רישיון, ללא הנפקת היתר זמני או הנפק הרישיון מחדש (רלבנטי לתקופת הארכת הרישוי באופן אוטומטי) וזאת על פי חוק שאושר בכנסת בינואר 2021 וכותרתו "חוק הארכת תקופות".
- יינתן החזר אגרת כיבוי-אש בגין ביטול אירוע בעסק שנאלץ לבטל אירוע בגלל תקנות-שעה בעקבות הקורונה.
- נקבעו תקנות זמניות לנוהל ביצוע משלוחים מבתי אוכל/מסעדות ספציפית לתקופת הקורונה. כך למשל במסגרת רישוי עסקי מזון בקורונה נקבעה תקנה לגבי משלוח מזון, לפיה יש לבצע משלוח ישירות אל בית הלקוח, ללא השתהות בדרך וללא עצירות-ביניים. כמו כן, נקבעו תקנות מוקפדות ביותר לגבי משלוח מזון בטמפרטורה מבוקרת שנמדדת ומתועדת (חום/קירור/הקפאה בהתאם).
- במסגרת רישוי עסקים בתקופת הקורונה נקבע גם שעסק בתחום המזון המבצע משלוחי מזון לאנשים במצב של 'בידוד' בגין הקורונה יעמוד בתקנות החוק וכי עליו להשאיר את המזון מעבר לדלת, ולא לבוא כלל במגע עם האדם שנמצא בבידוד. על המזון שיצא מהעסק אל הלקוח תהיינה מדבקות ועליהן: 1. תאריך ושעה שבהם יצא המשלוח 2. שם וכתובת העסק מהם 'יצא' המשלוח.
- על פי נוהל רישוי עסקים בקורונה חשוב לדעת שעל פי תקנות הקורונה עסקים שמחויבים לפעול על פי 'התו הסגול' לא צריכים לפעול על פי 'התו הירוק', אלא רק להקפיד, כאמור, על מילוי נוהל 'תו סגול'. מדובר בעסקים להלן: קניונים, מרכזי מסחר, מתחמים שבהם אזורי מסחר עם קבלת קהל, חנויות ששטחן מעל למאה מ"ר.
שאלות ותשובות נפוצות בנושא הנחיות הרישוי שחובה להכיר בתקופת הקורונה
מה כוללות הנחיות הרישוי שחובה להכיר בתקופת הקורונה?
הנחיות הרישוי שחובה להכיר בתקופת הקורונה כוללות דרישות חדשות לבריאות הציבור, מרחקים פיזיים, אמצעי חיטוי, סידורי תו סגול, והגבלות על מספר הלקוחות בעסק.למה עודכנו הנחיות הרישוי בתקופת הקורונה?
השינויים נועדו לצמצם את סיכון ההדבקה במקומות ציבוריים, תוך המשך הפעלת עסקים בהתאם לכללי בריאות הציבור.האם כל סוגי העסקים נדרשו לעמוד בהנחיות הרישוי החדשות?
כן, אך דרישות הרישוי השתנו בהתאם לסוג העסק – לדוגמה, עסקים עם קהל רב נדרשו להחמיר באמצעי הבקרה.מהן הדרישות המרכזיות בעסקים בתחום המזון לפי הנחיות הקורונה?
חובת חיטוי אזורי ישיבה, שמירה על מרחק של שני מטרים בין שולחנות, שימוש במסכות וחיטוי ידיים לצוות וללקוחות.האם פתיחת עסק חדש בתקופת הקורונה דורשת אישורים מיוחדים?
מעבר לאישורים הרגילים, יש להצהיר על עמידה בהנחיות הרישוי שחובה להכיר בתקופת הקורונה ולקבל אישור תו סגול.כיצד משפיעות ההנחיות החדשות על חידוש רישיון עסק?
בעת חידוש רישיון עסק, הרשות המקומית עשויה לבדוק גם עמידה בהנחיות המיוחדות שנקבעו עקב מגפת הקורונה.מהי המשמעות של תו סגול בתקופת הקורונה עבור עסקים?
תו סגול הוא תו המעיד על כך שהעסק פועל בהתאם לכל ההנחיות המחייבות מבחינת בטיחות והיגיינה.האם היו הקלות ברישוי עסקים מסוימים בתקופת הקורונה?
כן. עסקים בתחומים חיוניים קיבלו הקלות, כמו טיפול מזורז ברישוי או הנפקת רישיונות זמניים תוך התחייבות לעמידה בהנחיות.מהן החובות של בעלי עסקים בתחום האירועים בתקופת הקורונה?
בעלי עסקים נדרשו לוודא הגבלת משתתפים, חובת עטיית מסכות, שמירה על ריחוק חברתי ואכיפת כללי רישוי מחמירים.כיצד ניתן להתעדכן בהנחיות הרישוי שחובה להכיר בתקופת הקורונה?
יש לעקוב אחר פרסומים רשמיים של משרד הבריאות, משרד הפנים והרשות המקומית באזור הפעילות העסקית.מה ההשלכות של אי עמידה בהנחיות הרישוי בתקופת הקורונה?
אי עמידה בהנחיות עשויה להוביל לקנסות, סגירת העסק, שלילת רישיון ואף סנקציות פליליות במקרים חמורים.האם רישוי עסקים מהיר היה אפשרי בתקופת הקורונה?
כן, עסקים מסוימים יכלו להגיש בקשות למסלול מהיר, בכפוף להצהרה על עמידה בתנאים המחמירים של התקופה.האם ישנם תחומים שזכו להנחיות ייחודיות בתחום הרישוי בתקופת הקורונה?
כן. תחומים כמו מכוני כושר, גני ילדים, מסעדות ומרכזי קניות קיבלו הנחיות רישוי ספציפיות בהתאם לאופי הפעילות.מה כדאי לבדוק לפני פתיחת עסק חדש בעקבות תקופת הקורונה?
חשוב לבדוק לא רק את הדרישות הקלאסיות של רישוי, אלא גם את הנחיות הרישוי שחובה להכיר בתקופת הקורונה, כדי להיערך כראוי לפעילות בטוחה.האם חלק מההנחיות שהונהגו בתקופת הקורונה יישארו בתוקף גם בעתיד?
ישנם סימנים לכך שחלק מהדרישות כמו ריחוק, היגיינה ובקרת קהל יהפכו לסטנדרט גם בשגרה שלאחר הקורונה.