פתיחת מסעדה מחייבת הקדשת תשומת לב לנושאים רבים, ובפרט יש לוודא שהעסק מתוכנן ומוקם בהתאם לדרישות השונות של גורמי הרישוי הרלוונטיים אשר בוחנים את הבקשה לרישיון עסק.
האם ישנם תנאים מוקדמים להגשת בקשה לרישיון עסק למסעדה?
כן. לפני שמגישים את הבקשה לרישיון העסק, יש לוודא כי המקום שבו תיפתח המסעדה מתאים לשימוש זה בהתאם לתוכנית בניין עיר עדכנית ולהיתר הבנייה הקיים. אם היתר הבנייה לא מאפשר הפעלת מסעדה ניתן להגיש בקשה לקבלת היתר לשימוש חורג, אולם זוהי פרוצדורה מורכבת שעלולה להאריך את פרק הזמן עד לתחילת הפעלת המסעדה.
מיהם גורמי הרישוי של מסעדות?
הגורמים שאמורים לאשר בקשה לרישיון עסק למסעדה הם הנדסה, נגישות, משרד הבריאות וכיבוי אש. מסעדות אשר מגישות משקאות אלכוהוליים מחויבות לקבל אישור גם ממשטרת ישראל שהדרישות שלה תלויות בגודל העסק ובמספר הסועדים המקסימלי.
מהן הדרישות של משרד הבריאות ממסעדות?
גורם הרישוי העיקרי עבור מסעדות הוא באופן טבעי משרד הבריאות. בין הפרטים אותם בוחנים אנשי המקצוע של משרד זה בכל מסעדה:
- גודל החללים השונים – המטבח חייב להיות בגודל של לפחות 12 מטר. הגודל המינימלי של המחסן הוא 8 מטר.
- גובה החדרים – לפחות 2.75 מ' במטבח ובמרחב שבו יושבים אורחי המסעדה, לפחות 2.5 מ' במחסנים ומינימום 2.2 מ' בחדרי השירות.
- החומר ממנו עשויים הקירות, התקרות והרצפות – חומר קשיח (לבנים, בלוקי מלט או בטון) ולא עץ, אסבסט או מתכת.
- איטום המרחבים השונים בפני חרקים או עופות שעלולים להיות מזיקים.
- רצפה – בעלת שיפועים מתאימים כך שלא יצטברו מים באף מקום.
- מטבח – עם קירות שמכוסים עד לגובה של 1.8 מ' לפחות בחרסינה או חומר דומה אחר, עם שטח פנוי ברוחב של לפחות 1.5 מ', ועם מרווח של לפחות 30 ס"מ מהרצפה לכל פריט ציוד שאינו ניתן להזזה (ולפחות 20 ס"מ כשמדובר על ציוד שניתן להזיזו).
- חדרי קירור עם מד חום אינדיקטורי ומד חום רושם.
- הפרדה מלאה באחסון סוגי מזון שונים וכן בין מזון מוכן לחומרי גלם.
לכמה זמן תקף רישיון עסק למסעדה?
10 שנים. יודגש כי הפרת התנאים בהם התחייבה המסעדה לפעול עלולה להוביל לשלילת רישיון העסק וכן לסנקציות נוספות כנגד בעליו, ועוד חשוב לדעת שכל שינוי מהותי במקום מחייב פנייה נוספת לרשות המקומית על-מנת לקבל רישיון עסק חדש.