מפעל לייצור מזון מחויב הן ברישיון עסק והן ברישיון יצרן. את רישיון העסק מנפיקה הרשות המקומית שבשטחה מוקם המפעל ואילו את רישיון היצרן מנפיק שרות המזון הארצי אשר משויך למשרד הבריאות.
כיצד מקבלים מפעלים לייצור מזון רישיון עסק?
צו רישוי עסקים עדכני (משנת 2013) מבחין בין שני סוגי מפעלים לייצור מזון בהתאם לגודלם:
א. מפעלים שמשתמשים בחומרי גלם מן החי עם יכולת ייצור של עד 5 טון ביום, ומפעלים שמשתמשים בחומרי גלם מן הצומח עם יכולת ייצור של עד 50 טון ביום.
ב. מפעלים בעלי יכולות ייצור גבוהות מהרף הנ"ל, בהתאם לחומרי הגלם בהם הם משתמשים.
עבור המפעלים הקטנים נדרש אישור של המשרד להגנת הסביבה על-מנת לקבל רישיון עסק, ואילו המפעלים הגדולים זקוקים לאישור גם מטעם מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית, שבוחן מטעם משרד הכלכלה את תנאי העבודה במפעל ובפרט מוודא כי ננקטים כל הצעדים הנדרשים להבטחת שלום העובדים בו.
בשני סוגי המפעלים בוחנים את הבקשה לרישיון עסק גם גורמים שונים ברשות המקומית עצמה וכן הרשות הארצית לכבאות והצלה, ועוד חשוב לציין כי לא ניתן רישיון עסק למפעל שטרם קיבל רישיון יצרן ממשרד הבריאות.
מהן הדרישות של משרד הבריאות ממפעלים לייצור מזון?
קבלת רישיון יצרן מחייבת הגשת שורת מסמכים לגבי המפעל, ובהם:
* תרשים סביבה שמתאים לתוכנית בניין עיר מאושרת (קנה מידה 1 ל-2,500)
* תרשים מגרש (קנה מידה 1 ל-250)
* תוכנית מפורטת של מערכות האינסטלציה במפעל (קנה מידה 1 ל-100)
* תוכנית הסידור הפנימי במפעל כולל פירוט לגבי מכונות, ציוד אחר, אגפי המפעל השונים וכו' (קנה מידה 1 ל-50).
* נספח ייצור ובו פירוט של כמויות חומרי הגלם בהן עתיד המפעל להשתמש, תהליכי הייצור, דרכי האחסון של התוצרת המוגמרת (וגם של חומרי הגלם), מספר המועסקים בכל אגף במפעל ועוד.
עוד לפני קבלת רישיון יצרן יש לקבל היתר בנייה, שאותו מנפיקה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה (במקרים מסוימים נדרש היתר לשימוש חורג).
איך לקבל את כל הרשיונות הדרושים במהירות?
הדרישות של משרד הבריאות וכן של גורמי הרישוי האחרים רבות ומגוונות, ומשתנות בהתאם לסוג המזון שמיוצר במפעל. ניתן לקבל מידע מקדמי המפרט את כל הדרישות, וכן מומלץ להסתייע באנשי מקצוע מנוסים בכל הקשור לרישוי מפעלי מזון על-מנת שתהליך הרישוי יהיה יעיל וקצר ככל האפשר.
צריכים את עזרתנו בהנפקת רישיון? אביב ברישוי מעניקים ליווי צמוד ועזרה בכל התהליך. אל תישארו לבד במערכה, חייגו למספר 050-8092338